Orthobalance

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Nieuws

In de media (4)

Klik op de linker afbeelding voor de link naar Fit met Voeding en op de rechter afbeelding om het volledige artikel te lezen.
Fit met Voeding Fit met voeding

Het beoefenen van zelfliefde

In mijn praktijk Orthobalance wordt niet alleen naar klachten en symptomen gekeken maar wordt ook samen met de cliënt naar de oorzaak van de klachten gezocht vanuit een holistisch mensbeeld. De mens wordt gezien als een eenheid waarin alle aspecten met elkaar verbonden zijn. De mens als geheel wordt hierbij betrokken, zowel op mentaal, lichamelijk, emotioneel, energetisch als spiritueel vlak. Met onze leefwijze, voeding, beweging, gedrag, emoties, gedachten en overtuigingen kunnen wijzélf invloed uitoefenen op onze gezondheid. Voeding, beweging, leefomgeving en tijdsbesteding van de cliënt maken dan ook een belangrijk onderdeel uit van de behandeling.

Een gebrek aan zelfliefde is binnen de praktijk een veelvoorkomend thema en een belangrijke factor in het ontstaan van klachten. Mensen voelen zich vaak ongemakkelijk als hen de vraag gesteld wordt of ze van zichzelf houden. De ervaring leert dat het voor veel mensen nog onbekend is hoe zelfliefde toegepast kan worden. Het toepassen van zelfliefde blijkt van cruciale invloed te zijn op het zelfherstellend vermogen en het welzijn van de mens als geheel.

Een veelgehoorde vraag van cliënten is dan ook: Wat kan ik doen om meer van mezelf te houden? Kan ik dat wel zomaar doen? Is het niet egoïstisch om van jezelf te houden en voor jezelf te kiezen?

Wat doet een persoon die liefde voor zichzelf heeft?

Zelfliefde toepassen betekent zonder oordeel en met mildheid een gesprek voeren met jezelf. Er is geen goed of fout. Door mild voor jezelf te zijn verbetert zowel je lichamelijke als emotionele welzijn.

Wees lief voor jezelf. Maak jezelf tot je allerbeste vriend.

Uit onderzoek blijkt dat het toepassen van zelfliefde een veelheid aan positieve gezondheidseffecten oplevert waardoor je gezondheid een enorme boost krijgt. Zo kan liefde voor jezelf je veerkracht en emotionele weerbaarheid verhogen en je sociale verbondenheid met anderen verbeteren.

Het uiting geven aan je innerlijke gevoelens leidt tot meer liefde en begrip voor jezelf en voor anderen. Je ervaart hierdoor een diepere verbondenheid in het contact met anderen.

Waar je voorheen een kritische blik naar jezelf had en als een perfectionist was, zul je jezelf met meer aandacht, respect en vriendelijkheid behandelen.

Als je er een gewoonte van maakt jezelf liefdevol toe te spreken, schep je als het ware in je hoofd een vriend voor het leven, die altijd aanwezig is. Een vriend die je door dik en dun steunt bij tegenslag of die je aanmoedigt bij het aangaan van een nieuwe uitdaging waarvoor je liever wegloopt.

Zelfliefde biedt ondersteuning aan mensen die zichzelf en hun lichaam afkeuren om minder kritisch over zichzelf te denken en hun lichaam als meer positief te ervaren.

Iets wat je dagelijks toepast daar word je vanzelf goed in. Je wordt een expert in het maken van keuzes die liefdevol voor jezelf zijn. In je onderbewuste worden allerlei schakelingetjes in gang gezet die je dichter bij je levensdoel doen brengen en die jouw levensgeluk (inclusief je gezondheid) tot prioriteit doen maken.

Beperkende gedachten als "het kan niet" en "het mag niet van mezelf", die energie aan je onttrekken, maken plaats voor mogelijkheden waar je energie van krijgt: meer aandacht, tijd en ruimte voor jezelf.

Het plannen van rustgevende activiteiten die je fijn vindt om te doen, het beter bewaken van je eigen grenzen, voor jezelf opkomen. Het maken van liefdevolle keuzes zoals het lezen van een interessant boek of tijdschrift, kiezen voor gezonde voeding, doen aan ontspannende vormen van beweging; meditatie, mindfulness, yoga of tijd doorbrengen met je geliefden.

Zelfliefde maakt je een gelukkiger mens. Je ervaart meer blijdschap. Met al deze positieve effecten bij elkaar die het gevolg zijn van het toelaten van meer liefde voor jezelf, kun je zélf je gezondheid een enorme boost geven.

Interview met asyratherapeut Ans Lomans

Klik op de afbeelding om het artikel te lezen. Het is geplaatst in Spiegelbeeld, mei 2016.
artikel

In de media (3)

Klik op de afbeelding om het artikel over Praktijk Orthobalance te lezen.
Het is geplaatst in THUIS in ... Meppel e.o. - Jaargang 4, nummer 3 van 2014.
artikel

In de media (2)

Klik op de afbeelding om het artikel over Praktijk Orthobalance te lezen.
Het is geplaatst in THUIS in ... Meppel e.o. - Jaargang 4, nummer 2 van 2014.
artikel

Herstel van disbalans

Klik op de afbeelding om het artikel "Herstel van disbalans" te lezen.
Het is geplaatst in THUIS in ... Meppel e.o. - Jaargang 4, nummer 1 van 2014.
artikel

Disbalans in energie

Hier een krantenartikel van Sandra van Maanen over Disbalans in energie. Het artikel heeft op 4 februari 2014 gestaan in de Gelderlander, de Stentor etc.
(Bronvermelding: De Persdienst, de landelijke redactie van regionale dagbladen van Wegener, journaliste Sandra van Maanen en illustrator Jos Diender. Artikel geplaatst met toestemming van Sandra van Maanen en Jos Diender)

In de media (1)

Klik op de afbeelding om het artikel over Praktijk Orthobalance te lezen.
krantenartikel

Neurotransmitters

Neurotransmitters, de boodschapperstofjes die in onze darmen en hersenen worden aangemaakt, bepalen in belangrijke mate onze stemming. Belangrijke hersenstofjes zijn serotonine, GABA en dopamine. Om je goed te voelen en optimaal te kunnen functioneren moeten deze stofjes in balans zijn.

Serotonine zorgt ervoor dat we ons emotioneel stabiel voelen en kunnen genieten. Serotonine wordt ’s avonds omgezet in melatonine, dat ervoor zorgt dat we goed kunnen slapen. Dopamine zorgt voor meer zelfvertrouwen. GABA is een natuurlijke rustgever. Door langdurige stress kan ons zenuwstelsel ontregeld raken en worden deze stofjes niet meer voldoende aangemaakt.

Door minder serotonineaanmaak krijgen we meer trek in zoet en snelle koolhydraten. Overmatige stress en snelle koolhydraten werken ontregelend op de hormonen cortisol en insuline. Als gevolg hiervan kunnen andere hormonen in ons lichaam uit balans raken en is de kans op overgewicht groter. fruit

Het beheersen/verminderen van stress, een optimale spijsvertering, je voeden met de juiste voeding en de juiste beweging is de sleutel tot het behoud van zowel een optimale hormoonbalans als voor een optimale balans in ons brein.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu