Orthobalance

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Hartcoherentie

Behandelvormen

Hartcoherentie is een staat van zijn waarin het hart, brein, lichaam, denken, emoties, voelen en gedrag met elkaar in synchronisatie zijn gebracht (harmonieus op elkaar afgestemd zijn).

Ons hart heeft grote invloed op ons autonome zenuwstelsel: het gedeelte dat spanning en ontspanning reguleert. Als we te vaak in de ‘aan’ stand staan en stress ervaren, wordt de balans in ons hartritme verstoord en creëren we incoherente (onsamenhangende/chaotische) patronen vanuit ons hart en daarmee verlagen we onze veerkracht.

Een coherente staat (harmonische samenhang) van het brein en het hart faciliteert het loslaten van onprettige gedachten en emoties, onprettige gebeurtenissen en verouderde programmeringen uit het verleden, die ons niet langer dienen. De kwaliteit van onze gezondheid en de afstemming van onze fysiologische systemen (immuunsysteem, hormoonstelsel, zenuwstelsel, hart en breinverbinding) worden geoptimaliseerd. Er ontstaat balans en meer flexibiliteit in deze systemen. We worden meer zelfbewust en ervaren een toegenomen zelfregulatie. We versterken niet alleen onze eigen hoofd- en hartverbinding maar ook de hartverbinding met anderen wordt versterkt.

Heartmath® heeft mij (en mijn cliënten) tools en therapeutische technieken aangereikt om in verbinding te komen met 'alles wat mij tegenhoudt te zijn wie ik wil zijn'. De tools en therapeutische technieken bieden de mogelijkheid om hierin verandering aan te brengen richting de gewenste houding - het benutten van potentieel dat nog in jou verborgen ligt. Jij bent de architect van je eigen gewenste houding(en) en leven.

De tools en technieken omvatten allerlei elementen vanuit EMDR, cognitieve gedragstherapie, positieve psychologie, liefdevolle vriendelijkheid – mindfulness (aandachttraining) - metta meditatie, met als voornaamste doel de zelfregulatie/regie terug te geven aan de cliënt.

Onze vitaliteit en onze veerkracht worden vergroot door de harmonieuze afstemming van de onderlinge fysiologische systemen. Voornamelijk de parasympaticus (herstelmodus), onderdeel van het autonome zenuwstelsel wordt gebalanceerd; in optimale staat van functioneren gebracht.

Door het doen van de hartcoherentie-oefeningen laat je je lichaam rustgevende, kalmerende, prettige, fijne en hartverwarmende gevoelens ervaren, die een balancerend effect hebben op de parasympaticus van het autonome zenuwstelsel.

Een optimaal functionerende parasympaticus (verantwoordelijk voor de ontspanning, rust, herstel- en regeneratieprocessen in het lichaam en de spijsvertering) is nodig om de helingsprocessen in het lichaam op gang te brengen.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu