Orthobalance

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Recepten

Geen enkel recept op deze pagina is letterlijk overgenomen uit een boek of van internet. Ze zijn zelf bedacht of het zijn aanpassingen van bestaande recepten. De recepten zijn allemaal door mij bereid en gefotografeerd.

Lavendelkoekjes Lavendelkoekjes
Voor ongeveer 12 koekjes:
60 gram kokosmeel
60 gram bruine rijstmeel
60 gram boekweitmeel
120 gram kokosolie of grasboter
1 geraspte schil van een biologische citroen
1 theelepel vanille van een vanillepeul
Beetje Keltisch zout
Enkele druppels (5 druppels) pure vloeibare Stevia of 2 fijngemalen dadels
1 theelepel gedroogde of verse lavendelbloemen
1 theelepel gemengde Provencaalse kruiden (rozemarijn, salie, tijm, oregano)


Oven voorverwarmen op 160 graden. Maak een deeg van bovenstaande ingrediënten en rol het deeg uit tot ongeveer 1/5 centimeter dikte. Snijd er koekjes uit en bestrooi als laatste de koekjes met wat achtergehouden lavendelbloemetjes en Provencaalse kruiden. Bak de koekjes in 12-15 minuten in de oven.

Snickers taart (vegan) snickerstaart
Bodem
80 gram walnoten
80 gram boekweitvlokken
2 eetlepels kokosrasp
10 zachte dadels

Kokoslaag
100 gram kokosrasp
2 eetlepels kokosolie zacht
50 gram ongebrande en ongezouten cashewnoten

snickerstaart Karamellaag
50 gram amandelen
2 eetlepels water
2 eetlepels biologische pindakaas
10 zachte dadels
50 gram ongezouten pinda’s

Chocolade laag
100 gram 85% chocolade

BEREIDING
Voor de bodem
Doe de ingrediënten voor de bodem in een foodprocessor en maal tot een deeg. Een bakvorm met bakpapier bekleden. De bodem hierin doen. Zet de bakvorm even in de koelkast terwijl je de rest van de taart maakt.

Voor de kokoslaag
De ingrediënten vermengen. Idem als hierboven.

Voor de karamellaag
Mix de ingrediënten tot een smeuïge en vloeibare massa. Vervolgens over de kokoslaag uitsmeren. Bestrooien met de pinda’s en de taart in de koelkast wegzetten.

Voor de chocola
De 85% chocola smelten (au-bain marie) en de vloeibare chocola over de taart verdelen. Versier de taart met amandelen, geraspte kokos en cacaonibs. Een uur in de koelkast laten afkoelen en smullen!

Hartig taartje (zonder granen) hartig taartje
250 ml amandelpasta
4 eieren
4 eetlepels koudgeslingerde biologische honing
2 theelepels vanille extract
½ theelepel Himalaya zout
½ theelepel bakpoeder
2 eetlepels kaneel


1. Roer de amandelpasta met een garde in een grote kom tot hij crèmig wordt.
2. Meng de eieren, de honing en het vanille extract erdoor.
3. Voeg het bakpoeder en de kaneel toe.
4. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
5. Verwarm de oven voor op 160 graden.
6. Schenk het beslag over in een met bakpapier beklede lage ronde ovenschaal.
7. Bak de Paleo cake in ongeveer 25-30 minuten. Als je er een satéprikker in prikt en hij er droog uitkomt is de cake gaar.
Je kunt deze cake als lekkernij bij de thee/koffie serveren, maar ook bij het ontbijt als brood met roomboter en beleg.

Prei-lavendel-rozemarijn notenbrood notenbrood
1 prei (in halve ringen gesneden)
2 rode uien (fijngesneden)
2 teentjes knoflook
2 eetlepels kokosolie
3 bio eieren (losgeklopt)
200 gr amandelmeel
200 gr ongebrande hazelnoten (gemalen)
1 handje verse kruiden (rozemarijn, lavendel, peterselie en bieslook) (fijngeknipt)
Versgemalen peper en Himalaya zout


De prei, uien en knoflook op laag vuur bakken. Dan gemalen noten en kruiden en losgeklopte eieren erbij. Bakblik invetten met kokosolie of bekleden met bakpapier.
In ongeveer 45 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Lupineburgers (vegetarisch en glutenvrij) lupineburgers
Voor 4 burgers heb je nodig:
200g gemalen gekookte lupinebonen uit glazen pot
1 eetlepel fijngeknipte verse peterselie
1 eetlepel fijngeknipte verse koriander
2 eetlepels sap van een biologische citroen
2-3 eetlepels water
1 gesnipperde rode ui
1-2 teentje knoflook (fijngesneden)
1 tl gemalen komijn
1 tl chilipoeder
1 tl kurkuma
2 biologische eieren
3 el boekweitmeel of glutenvrije havermout
Snufje Himalaya zout
Snufje zwarte peper uit de molen


Spoel de lupinebonen onder de kraan af en doe in een foodprocessor/staafmixer fijngesneden knoflook, ui en verse kruiden met de lupinebonen. Voeg daarna de eieren, boekweitmeel, komijn en chilpeper toe en maal deze niet al te fijn. Er mogen nog wat stukjes lupinebonen overblijven voor de bite. Vorm van het mengsel 4 burgers. Breng op smaak met Himalaya zout en zwarte peper uit de molen.

Bak de burgers in 10 minuten in een koekenpan in een beetje kokosolie.

Recept voor nasi van bloemkool bloemkoolnasi
1 kleine bloemkool
2 el kokosolie 1 ui, in halve ringen
3 tenen knoflook in plakjes
2 cm verse geraspte gemberwortel
300 gr kipfilet
1 tl kaneel
1 tl
½ tl kurkuma
iets Himalaya zout
iets zwarte peper uit de molen
¼ tl gemalen kruidnagelpoeder
¼ blikje kokosmelk
verse peterselie om te garneren


De bloemkool eerst fijnmalen met de staafmixer/foodprocessor en later 3-4 minuten roerbakken met de overige ingrediënten.
Het is snel klaar en smaakt heerlijk en is supergezond!

Appel–Pompoen onder een dekentje appel-pompoen
De helft van een kleine pompoen
2 appels
2 theelepels Ceylon kaneel
150 gram (glutenvrij) havermout
50 gram walnoten
sap en rasp van 2 biologische sinaasappels
80 gram biologische grasboter


Snijd de helft van de pompoen en de appels in kleine stukjes en doe dit in een schaal. Schep het mengsel om en voeg de Ceylon kaneel toe. De grasboter laten smelten in een pan op laag vuur. Hak de walnoten in kleine stukjes. Meng de havermout, walnoten, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en gesmolten grasboter door elkaar, zodat het aan elkaar kleeft. Vet een ovenschaal in met grasboter of bedek deze met bakpapier. Spreid het appel-pompoen-Ceylon kaneel mengsel over de bodem van de schaal. Verdeel vervolgens het havermout-walnoten-grasboter mengsel er overheen.
In een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 45 minuten bakken.
Mmmm, een heerlijk krokant dekentje en daaronder een warme zacht zoete groente-fruit smaak.
Lekker met een toefje kokosroom.

Glutenvrij brood glutenvrij brood
750 mL (gezuiverd) water
1 banaan (in stukjes gesneden)
150 gram kastanjemeel
150 gram rijstmeel
100 gram boekweit meel
50 gram havermout (glutenvrij)
3 eetlepels amaranth pops of 50 gram chiazaad
25 gram psylliumvezels
50 gram kokosrasp
1 mespunt Himalayazout
1-2 eetlepels pompoenpitten
125 gram rozijnen


De ingrediënten voor het brood kunnen in een broodbakmachine op een glutenvrij bakprogramma gebakken worden. Als het beslag niet soepel is, voeg dan iets meer water toe, totdat het een cakebeslag wordt. Voeg tijdens het piepsignaal als laatste de pompoenpitten en de rozijnen toe. Het brood kan ook in een voorverwarmde oven gebakken worden. Verwarm de oven op 200 graden en vet een ovenschaal in met kokosolie. Bak het brood in ongeveer 30-35 minuten tot het mooi bruin van kleur is. Het brood blijft aan de binnenkant een beetje vochtig.
Heerlijk met een dun laagje grasboter bestrooid met Ceylon kaneel.

Bloemkoolpizza bloemkoolpizza
Voor de bodem
een kleine bloemkool
een handvol verse fijngesneden kruiden (basilicum, rozemarijn, oregano, en tijm)
3 biologische eieren
2 fijn gesneden teentjes knoflook
iets zwarte peper
Himalaya zout


Voor de topping
fijngesneden soepgroenten
cherrytomaatjes


De bloemkool met de blender of staafmixer fijnmalen (korrelig). Vervolgens de eieren en de verse gesneden kruiden en knoflook erdoor roeren, zwarte peper en Himalaya zout erbij. Maak een ronde pizza van ongeveer 1,5 cm dik. Als laatste de pizza beleggen met de soepgroenten en cherrytomaatjes. Je kunt de pizza uiteraard naar eigen smaak beleggen met wat jezelf lekker vindt.
Bakken in een voorverwarmde oven op 160 graden in ongeveer 35-40 minuten.

Gehaktbal van noten notengehaktbal
150 gram gemengde noten (ongebrand en ongezouten)
1 ui (fijngesneden)
6 kastanje crackers (verkruimeld)
2 biologische eieren
2 teentjes knoflook geperst
½ courgette (gepureerd)
¼ bouillonblokje (biologische en zonder gist)
1 handje bieslook en 3 blaadjes verse basilicum (fijngesneden)
1 eetlepel Kokosolie extra virgin om in te bakken


Maal de noten, ui, courgette, knoflook en kruiden in een foodprocessor fijn. Doe het mengsel in een kom en voeg de eieren, de verkruimelde kastanje crackers en ¼ bouillonblokje (verkruimeld) erbij. Kneed het mengsel en vorm gelijke gehaktballen.
Bak de gehaktballen in ongeveer 10 minuten gaar op laag vuur.

Gierst-kokoskoekjes gierst-kokoskoekjes
300 gram gierstmeel
100 gram bruine rijstmeel
100 gram kokosmeel
250 gram roomboter
10 druppels Stevia
2 biologische eieren
de inhoud van 1 vanillestokje
beetje sap van een citroen
eventueel 1handje gedroogde moerbeien of cranberries


Maak een soepel deeg van de ingrediënten en vorm er ongeveer 12-15 koekjes van. Iets meer boter toevoegen als het deeg te droog voelt. De koekjes in een voorverwarmde oven op 160 graden bakken in ongeveer 35 minuten.

Groentewafels (zeer geschikt voor kinderen, ter vervanging van brood als ontbijt of lunch of om mee naar school te nemen. Ze krijgen ongemerkt veel gezonde groente binnen) groentewafels
½ courgette
1 kleine ui (sjalotje)
50 gram shiitake (paddestoelen)
20 gram hennepzaad
30 gram kokosrasp
15 gram arrownoot
1 theelepel bakpoeder
snufje Himalaya zout
150 mL amandelmelk (zonder toegevoegd suiker)
2 biologische eieren


Snijd de courgette, ui en shiitake in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in een mengbeker en pureer met de staafmixer tot een fijn beslag. Voeg extra amandelmelk toe als het beslag te dik is.
Doe het beslag in een wafelijzer ingevet met kokosolie extra virgin.

Paleo crackers
paleocrackers lekker als vervanging van brood of te beleggen als toastje

Ingrediënten voor een hele bakplaat:
50 gram chiazaad
250 gram amandelmeel
2 biologische losgeklopte eieren
2 eetlepels kokosolie (extra virgin)
8 fijngesneden zongedroogde tomaatjes
1 handje vol fijngesneden verse oregano/Italiaanse keukenkruiden
1 theelepel kurkuma (geelwortel)
zwarte peper uit de molen
4 eetlepels sesamzaad
snuf Keltisch zeezout


Meng alle ingrediënten in een kom tot een deeg.
Het deeg goed uitrollen met een deegroller tussen twee bakpapieren (dikte ongeveer 4 mm) en met een mes in rechthoekjes verdelen.
Bak de crackers in een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 12 à 15 minuten gaar.
Laat ze ‘uitharden’ en breek de crackers los.

Amandelbrood brood1
400 gram amandelmeel
4 biologische eieren
2 eetlepels kokosrasp
2 eetlepels olijfolie 'traditioneel' of 2 eetlepels gesmolten kokosolie
1 theelepel Himalayazout of Keltisch zout
125 mL amandelmelk of havermelk
2 theelepels bakpoeder


brood2

Kluts de eieren met een garde of mixer. Doe alle ingrediënten behalve de bakpoeder in een kom. Meng de ingrediënten goed met een lepel (als je de melk weglaat wordt het brood iets droger, maar valt niet uit elkaar). Roer als laatste de bakpoeder door het beslag. Leg bakpapier onderin een ovenschaal en schep het mengsel erin en maak de bovenkant egaal. In een voorverwarmde oven 50 minuten bakken op 150 graden. Lekker met eiersalade.


Havermoutkoekjes (vrij van gluten, suiker, koemelk en E-nummers) koekjes
300 gr havermout
200 gr bruine rijstmeel of boekweitmeel
250 gr biologische roomboter
1 à 2 theelepels steviapoeder
2 biologische losgeklopte eieren
sap van een halve citroen
vanille geschraapt uit het merg van een vanillestokje


Doe alle ingrediënten bijelkaar en meng/kneed alles krachtig tot een stevig deeg ontstaat.
Vorm 12-15 koekjes. Ik verdeel het deeg eerst in 12-15 gelijke balletjes, die ik vervolgens plat maak.
De koekjes op een met bakpapier beklede bakvorm leggen en in het midden van een (voorverwarmde) oven op 150 graden in ongeveer 30-35 minuten bakken. De koekjes zijn nog een klein beetje zacht als ze uit de oven komen. Ze harden vanzelf uit als ze afgekoeld zijn.


Macadamia pesto
pesto 1 bosje basilicum
½ bosje peterselie
1 handje verse oregano
3 à 4 teentjes knoflook
flinke scheut olijfolie 'extra vierge'
40 gram macadamia noten
2 eetlepels sap van een citroen
Himalaya zout
zwarte peper
salade


Meng de ingrediënten met een foodprocessor of staafmixer en voeg zoveel olijfolie toe totdat het een smeuïge massa wordt. Lekker bij gebakken kabeljauw met een groene salade.


Chocolade-speculaas cakejes
cakeje 150 gram amandelmeel
4 geklutste biologische eieren
2 eetlepels kokosroom
2 eetlepels (rauwe)cacao
2 theelepels koekkruiden
2 theelepels steviapoeder
enkele druppels vanille extract
2 volle eetlepels kokosrasp
1 eetlepel gesmolten kokosolie of biologische roomboter
cakeje gegarneerd


Meng de ingrediënten in een kom en doe het beslag in een bakvorm voor kleine cakejes. Bak de cakejes in de oven op 150 graden in ongeveer 25-30 minuten gaar.
Je kunt de cakejes eventueel garneren met amandelen of pecannoten.

Groentegerechtje
groentegerecht 250 gram in stukjes gesneden biologische Roma tomaten
2 biologische losgeklopte eieren
100 gram gemalen gemengde noten (ongebrand en ongezouten)
100 gram boekweitmeel
1 kleine fijngesneden ui
2 eetlepels gesneden verse biologische peterselie
beetje Himalaya zout
beetje gemalen zwarte peper
beetje nootmuskaat
klontje biologische roomboter


Meng de ingrediënten, behalve de tomaten. Roer als laatste de gesneden tomaatjes er doorheen. Doe dit mengsel in een met bakpapier beklede ovenschaal. Maak egaal en bestrooi de bovenkant met amandelmeel en leg er hier en daar een klontje biologische roomboter op. In de oven bakken op 150 graden in ongeveer 45 minuten.
Heerlijk als (meeneem)lunchgerecht.

Boekweitflensjes met avocado, zongedroogde tomaatjes en pistachenoten
flensje 250 gr boekweitmeel
1 theelepel Keltisch zout of Himalaya zout
3 biologische eieren
5 dL (gefilterd) water
kokosolie om in te bakken


Roer de ingrediënten met een garde tot een dik beslag. Bak de flensjes in kokosolie.
Beleg de flensjes met stukjes avocado, zongedroogde tomaatjes en wat pistachenoten.
Eet smakelijk!

Luchtige glutenvrije pizza
pizza Ingrediënten voor de pizzabodem:
150 gram amandelmeel (kant-en-klaar, maar lekkerder is geblancheerde amandelen zelf malen met de foodprocessor)
60 gram kokosmeel
4 biologische eieren (geklutst)
1 theelepel Keltisch zeezout
1 teentje knoflook (geperst)
4 eetlepels olijfolie 'traditioneel'
1 volle theelepel bakpoeder
1 handje fijngeknipte verse biologische keukenkruiden; tijm, rozemarijn, oregano


Ongeveer 150 mL (gezuiverd) water op gevoel toevoegen, totdat een smeuïg, maar ook weer niet te vloeibaar deeg gevormd wordt. Voelt het deeg te droog, voeg dan een klein beetje meer water toe.
Meng alle bovenstaande ingrediënten (behalve het water) door elkaar. Voeg beetje bij beetje het water toe, totdat je een smeuïge massa hebt.
Bak de pizzabodem in een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 25 minuten gaar.

Beleg de pizza naar eigen smaak.
In dit voorbeeld heb ik gebruikt:
gezeefde tomaten (biologische)
1 winterpeen in dunne plakjes gesneden
2 biologische tomaten in stukjes gesneden
1 fijngesneden sjalotje
1 geperst teentje knoflook
½ potje biologische kikkererwten
2 biologische kipfilets in stukjes gesneden
1 theelepel kurkuma
1 theelepel milde paprikapoeder
1 snufje zwarte peper


Verhit 1 eetlepel kokosolie en bak de stukjes kipfilet. Fruit de ui en de knoflook en voeg kurkuma en zwarte peper toe. Voeg vervolgens de in stukjes gesneden tomaten en de kikkererwten toe.
Laat nog 5 minuten garen.
Vervolgens de pizzabodem insmeren met gezeefde tomatensaus en bedekken met het kip/knoflook/ui/ kikkererwtenmengsel.
Maak de pizza af met een handje fijngeknipte verse biologische keukenkruiden zoals tijm, rozemarijn en oregano.
Bak de pizza met bovenkant vervolgens nog in ongeveer 10 minuten in de oven af.
Eet smakelijk!

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu