Hoofdmenu
De Psycho-Neuro-Endocrino-Immunologie (PNEI) is een erkende wetenschap gebaseerd op de laatste ontwikkelingen binnen de psychologie, neurologie, endocrinologie, sociologie, immunologie en de interactie tussen al deze systemen.
De kennis is gebaseerd op recent wetenschappelijk onderzoek en ervaring uit de praktijk.
De PNEI is de wetenschap over de werkingsmechanismen.
Onze psyche, immuunsysteem, zenuwstelsel en hormoonstelsel staan voortdurend met elkaar in verbinding.
Een verstoring in het ene orgaansysteem kan leiden tot klachten in een ander orgaansysteem.
Ook kunnen chronische stress of ervaringen in de kindertijd het immuunsysteem uit balans brengen.
Dit speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van veel chronische klachten en ziekten.
Het verstoorde werkingsmechanisme kan weer hersteld worden door middel van natuurlijke interventies:
voeding, beweging, herstel van bioritme, psycho-emotionele interventie.
Neurotransmitterprofielbepaling
Het doel van deze profielbepaling is om een inzicht te krijgen in de kracht en verzwakking van het neurobiochemische systeem.
Bij ieder neurotransmitterprofiel, ook wel natuur genoemd, hoort een reeks aan kenmerken.
Door herstellen van één of meerdere verzwakte neurotransmitterprofielen kan in de basis het heelwordingsproces worden versterkt.
Deze bepaling bestaat uit twee delen. In beide delen kunnen vragen uitsluitend beantwoord worden met Ja of Nee.
Deel A bepaalt het van nature overheersende neurotransmitterprofiel.
Deel B bepaalt of er sprake is van neuro-biochemische tekorten binnen het neurotransmitterprofiel.
De breinstofwisseling in evenwicht
Als onze breinstofwisseling in evenwicht is kunnen we in iedere situatie flexibel reageren. Een optimale breinstofwisseling houdt in dat we beschikken over psychologische, neurologische en immunologische flexibiliteit.
Het brein is ons meest vitale orgaan en staat bovenaan in de hiërarchie als het om energieverdeling gaat. Ons brein functioneert optimaal als de benodigde energieproductie en voedingsstoffen in evenwicht zijn.
Neurotransmitters zijn boodschapperstofjes in onze hersenen en in onze darm die signalen doorgeven. Als het evenwicht tussen de belangrijkste neurotransmitters dopamine, acetylcholine, GABA en serotonine verstoord raakt (bijvoorbeeld door een stressvolle levensstijl) kunnen we onszelf niet meer goed ontspannen of missen we de daadkracht om in actie te komen.
Door het invullen van de Neurotransmitterprofielbepalingsvragenlijst kan er inzicht worden verkregen in het functioneren van de belangrijkste neurotransmitters in het brein. Het profiel geeft inzicht in patronen en kenmerken van gedrag, gedachten en gevoelens, waarin de meeste mensen zichzelf kunnen herkennen.
De resultaten van het Neurotransmitterprofiel worden in mijn praktijk Orthobalance naast de resultaten gelegd die verkregen worden uit de meting met de Bodyscan (algehele lichaamsscan). Deze resultaten komen meestal overeen.
Stress maakt dat ons brein minder goed over een juiste energieverdeling beschikt. Door langdurige stress ontstaat door het hoge verbruik van voedingsstoffen, tekorten aan bouwstoffen voor de neurotransmitters en raken deze uitgeput. Hierdoor kunnen we tijdelijk een verhoogde behoefte aan deze bouwstoffen hebben.
In ons functioneren kunnen we dat merken aan één of meerdere van deze (vage) klachten: we beschikken over minder mentale energie, we raken sneller vermoeid en geïrriteerd, ons denkvermogen vertraagt, de focus en concentratie wordt minder, we merken dat het geheugen ons wat vaker in de steek laat, de motoriek wordt minder soepel, de darmen zijn prikkelbaar of de darmwerking is juist vertraagd, hoofdpijn of krampen (verkramptheid) kan ontstaan, de slaapkwaliteit wordt minder, we herstellen niet snel genoeg van een verkoudheid, we kunnen ons minder goed ontspannen of we hebben geen zin om in actie te komen (we vertonen uitstelgedrag).
Een langdurige verstoorde balans tussen de neurotransmitters onderling kan doorgetrokken worden naar verstoringen in het immuunsysteem en het hormonale systeem.
Bij verhoogde stressbeleving is het belangrijk de juiste gezonde voedingsstoffen voor het brein aan te vullen.
Door het verhogen van de voedingsmiddelen die specifiek de betreffende neurotransmitters aanvullen is het brein weer in staat de lichaamsfuncties optimaal aan te sturen. Het herstelvermogen van het lichaam kan zo in een korte periode weer terug naar een optimaal niveau worden gebracht.